Facebook schorst twee databedrijven om schending voorwaarden

Het zijn de eerste twee schorsingen door Facebook na het schandaal rond het databedrijf Cambridge Analytica.

Databedrijf CubeYou werd gisteren geschorst, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Het bedrijf verzamelde gegevens op ongeveer dezelfde manier als Cambridge Analytica, dat de gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers bij elkaar harkte.

Quiz-gegevens

In het geval van CubeYou gaat het om gegevens van Facebook-gebruikers die tussen december 2013 en mei 2015 quizjes deden met titels als ‘You are what you like’ en ‘Apple Magic Sauce’. De verzamelde data zou gebruikt worden voor academisch onderzoek, maar werd in werkelijkheid gedeeld met marketeers.

Later vandaag laat Facebook aan gebruikers weten of hun gegevens bij Cambridge Analytica zijn beland. Getroffen gebruikers krijgen een bericht bovenaan hun nieuwsfeed.

Dat gebeurt in fases, vanaf 18.00 uur Nederlandse tijd, en begint met de Amerikaanse gebruikers. Het kan zijn dat de ruim 89.000 Nederlandse gebruikers die bij het lek betrokken zijn pas later aan de beurt zijn. Volgens Facebook kan het enkele dagen duren tot iedereen op de hoogte is.

Leave a Reply